Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Гъбата шийтаке е една от най-широко култивираните гъби в света. След последните подобрения в техниките за култивирането и, тя бързо се превръща в любимец на пазарите и на трапезните маси в Съединените щати, Канада и Еврoпа.


Как да приготвим шийтаке?

Шийтаке е една от най-популярните ядливи гъби. Кое е това нещо, което прави шийтаке толкова вкусна? - Ами отговорът на този въпрос е уникалният и вкус: при готвене, шийтаке освобождава лек чесново-боров аромат и има богат, земен, умами вкус.Гъбата има вкусен,приятен и характерен месест вкус, който придава по-дълбок аромат на почти всяко ястие. Този вкус е известен като умами. Той също се намира в аншоата, доматите и други гъби.

Този умами аромат се дължи на една свободна форма аминокиселина наречена глутамат. Но не се притеснявайте, естествено срещащия се глутамат в природата не е същия като изкуствения вкусов подобрител мононатриев глутамат. Той (МНГ) се образува чрез добавяне на молекула сол и резултатът е много нездравословна хранителна добавка, която се намира в преработените храни навсякъде.
Добрата новина е, че можете да използвате шийтаке гъбите, за да добавите месест или изразен вкус към храната си, без да се използва нездравословната добавка МНГ. Ето защо сушените шийтаке са толкова популярни. Използвани като подправка, те придават характерен и подчертан вкус, без да вредят на вашето здраве.
Що се отнася до цялата гъба, шийтаке е лесна да се подготви за готвене, поради факта, че тя се култивира директно върху дърво, където не е мръсно и няма буболечки.

Повечето рецепти казват да се отхвърлят стъблата, тъй като те са твърди и по-трудни да се сготвят, но всъщност много хора обичат пънчетата на шийтаке! Тяхната дъвчаща структура е изключително вкусна за тях. Стъблата може да отнемат повече време да се приготвят и да не станат напълно крехки, но предполагаме, че това е просто въпрос на вкус.


 

Гъбата шийтаке може да подобри вкуса на повечето храни. Също така, тя е вкусна за ядене сама по себе си, приготвена по различни начини. Тя акцентира зеленчуци, месо, морски дарове, птици, и дори други гъби. Класическият начин да приготвите изсушените гъби е да ги оставете да се рехидратират за 20-30 мин. в хладка вода и така да се получи шийтаке бульон. Добавени към лек сметанов сос, шийтаке са идеални за ароматизаране на тестени ястия. Пресните гъби Шийтаке може да приготвяте като всички останали видове гъби, като имате в предвид, че те не съдържат толкова вода.
Най-популярният метод за готвене е просто сотирането им. И все пак наистина няма ограничение с тези универсални гъби:
Пригответе като основно ястие.
Използвайте ги като гарнитура за пиле, скариди, риба, ориз, макаронени изделия или зеленчуци като спанак.
Добавете ги в сосовете за спагети в началото на процеса на готвене за драстично увеличаване на аромата.
Преминете на изцяло друго ниво с вашите супи, използвайки сушени дървесни био гъби шийтаке.
Сложете ги в омлет или ги добавете към бъркани яйца.
Барбекю! Запичането им на скара за няколко минути от всяка страна е изключително вкусно, също.

 

 


 

Гъбите Шийтаке се препоръчват:
 

 • в борбата с високото кръвно налягане и холестерола;
 • в борбата срещу канцерогенните заболявания;
 • за намаляванe, съответно поддържане на нормалното ниво на масти в кръвта;
 • за превенция на атеросклерозата и сърдечния удар;
 • за укрепване отбранителната система на организма;
 • за регулиране на храносмилателната система;
 • за повече сила и жизненост на организма;
 • за ефикасно облекчаване на хроничните заболявания на сърцето и кръвоносните съдове
 • за ускоряване на възстановяването, след остри усложнения;
 • при тромбози на дълбоки вени, бъбречна емболия, суха гангрена,
  коронарна склероза, исхемия, мозъчен удар и др., причинени от атеросклероза.  

 

 

 


 

Доказаните ползи от приема на Шийтаке, са:

 

 • Антираково въздействие - Японските лекари отдавна използват усилващия ефект, който лентинанът оказва върху имунната система в борбата и с туморите. По-специално е установено, че полизахаридът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин и т.нар "тумор некрозен фактор". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход, живителният полизахарид удължава живота на третираните пациенти с повече от 150%;
 • Адаптоген, възстановяващ агент - Японските физиолози използват екстракт от Шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име "естествени клетки убийци";
 • Имунен модулатор, имунен стимулатор - Гъбата Шийтаке е известна и с благотворното си действие в борбата с настинки. Тя стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.

 

 


вкусно и полезно - 5.0 out of 5 based on 13 votes