Сушени гъби "Шийтаке"

Шийтаке е традиционна деликатесна гъба. Родината й е Япония, където гъбата е отглеждана в продължение на хилядолетия. Документи, датиращи от около 199 г. от н.е. показват, че Шийтаке се е използвала не само като храна, но и като лекарство срещу болести на горните дихателни пътища, слабо кръвообращение, заболявания на черния дроб, слабост, а също така за повишаване и на жизнената енергия „ЦИ”. Считало се е дори, че Шийтаке предотвратява преждевременното стареене.
Най-ценната съставка в японската гъба е полизахаридът лентинан. Това е 1-3 бета глюкан, който вече е показал обещаващи антиракови резултати при редица изследвания. За разика от много други антиракови агенти, лентинанът не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу вредните тъкани.
Друга интересна съставка в Шийтаке е лентионинът - веществото, на което се дължи екзотичния вкус на гъбата.
Днес Шийтаке се смята за ценна култура и се култивира в много страни по света, включително и в Европа.
Освен вкусна храна като алтернатива на обикновените култивирани гъби, Шийтаке притежава и медицинска стойност.


 

 


 

Освен в ядлива (прясна) форма, Шийтаке може да се приема и под формата на сухи екстракти, тинктури и др. Лентинанът се продава отделно от Шийтаке екстракта, като специализирано лекарство за борбата с раковите заболявания. Всички проблеми, при които Шийтаке е доказала ефективността си, са свързани по някакъв начин с човешката имунна система. Резултатите от повечето проведени изследвания затвърждават имуностимулиращата и имуномодулиращата мощ на японската гъба.
В сушен вид Шийтаке съдържат, както всички вкусови качества на пресните гъби, така и полезните им съставки. Единственото нещо, което отсъства при тях е водата. Собственият вкус на Шийтаке е толкова силен, че може да издържи съседство с продукти като свинско, говеждо и соев сос. Крачето на гъбата е грубо, с влакна и за това в рецептите с Шийтаке се препоръчва да се използва само шапката. Но това не означава, че то трябва да бъде изхвърлено - с него може да се приготви превъзходен ароматен бульон.

 


 

 

 

 

 Shiitake mushrooms

Консумирането им в сушен вид изисква малка подготовка. Първо поставете гъбите в дълбок съд и изплакнете обилно с вода. След това напълнете съда с чиста вода и накиснете гъбите за 20-30 минути за да се рехидратират. Водата, в която са били накиснати гъбите е поела голяма част от аромата им и може да се използва за направата на супа или сос.