Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

КОИ СМЕ НИЕ


В резултат на много работа, натрупване на практически опит, редица полеви тестове и усилено бизнес-планиране, през ранната пролет на 2014-та година, започна дейността си първата ни биоферма за производство на гъби Шийтаке, отглеждани върху дъбови трупи, по оригинална японска технология.
Изградихме я в гр.Баня, общ. Карлово – географския център на България и в подножието на Стара Планина.
През следващата година, учредихме и фирмата си „БИО УЕЙ” ООД, като регистрирахме и собствената си запазена търговска марка – „Ферми БИО УЕЙ”.Тогава, стартирахме със сравнително малък ресурс, но със силна мотивация и отлични познания в областта. Изградихме нашата първа ферма в съответствие с принципите на биологичното земеделие, за да можем да предложим на ценителите на екологично чиста и здравословна храна, наистина вкусен и стойностен продукт. Метода, по който произвеждаме дървесните био гъби Шийтаке е изпитан с годините и използван в Япония от хилядолетия. Целта ни е да им осигурим условия за развитие и растеж, които да са максимално близки до тези, на естествената им среда. Стриктното следване на всички етапи от този процес, гарантират винаги качествен и здравословен краен продукт. Постигаме този резултат с безкомпромисно изпълнение на двете най-важни условия: качествени изходни суровини и точно спазване на технологичния процес. 

Със старта на втората си „Ферма БИО УЕЙ”, ние постигнахме и първата си цел – изградихме биоферма, в която гъбите Шийтаке се отглеждат целогодишно, а производството им е поставено на индустриална основа. Това от своя страна ни даде възможност да продължим пътя си и към нашата втора цел – изграждането на множество семейни биоферми за отглеждане на гъби Шийтаке върху дъбови трупи, по оригинална японска технология, на територията на цялата страна. Затова, на базата на успешното и практически проверено ноу-хау, което създадохме и с което разполагаме, разработихме и започнахме да прилагаме наш собствен бизнес модел. Създадохме франчайз-системата „Ферми БИО УЕЙ”, при която под една и съща търговска марка, споделяйки едно ноу-хау и стриктно спазвайки едни и същи точно определени стандарти, работят множество самостоятелни ферми, собственост на различни и отделни, физически или юридически лица (за повече информация – виж тук)

Разбира се, всичко горепосочено се оказа възможно, благодарение и на нашите партньори, хората които повярваха във „Ферми БИО УЕЙ”.


От началото на 2017 г., когато стартирахме реализацията на франчайз-системата си и започнахме да предлагаме франчайз-пакетите си, до началото на м.Април, получихме над 40 запитвания за сключването на франчайз-договори за сътрудничество. Независимо от нарастващия брой биоферми, отглеждащи гъби шийтаке върху дъбови трупи, по оригинална японска технология, под нашата запазена търговска марка „Ферми БИО УЕЙ”, в България има и множество други ферми, произвеждащи различни видове дървесни екзотични гъби.

Ясно очертаващата се тенденция, за експанзивно нарастване броя на хората и фермите, отглеждащи дървесни екзотични гъби в България, даде стимул и основание на собствениците на „БИО УЕЙ” ООД, да станат едни от основните инициатори за учредяването на НПО – Сдружение, което да представлява и развива интересите на всички тях. Така, на 21.01.2017 г. в гр. Карлово, се проведе Учредително събрание, на което събралите се гъбо-производители, взеха решение за учредяването на Българска Асоциация на Производителите на Дървесни Екзотични Гъби (БАПДЕГ). Същата бе вписана в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с Решение на Окръжен съд – Пловдив на 22.02.2017 г. Нейното I-во редовно Общо събрание пък, съгласно ЗЮЛНЦ и Устава на новорегистрираната Асоциация, се проведе на 31.03.2017 г., в сградата на НТССЗ, гр. София.
Управляващият съдружник във фирма „БИО УЕЙ”ООД и един от собствениците на запазената търговска марка „Ферми БИО УЕЙ” – г-н Стоян Асенов, бе избран за първи Председател на УС на БАПДЕГ, с двугодишен мандат. Като такъв, той пое персоналния ангажимент да работи за утвърждаването на бранша „производство на дървесни екзотични гъби” и прерастването му в индустриален отрасъл, със значение за икономиката на страната.

В заключение – сега пред всички нас от биофермите, отглеждащи гъби Шийтаке върху дъбови трупи, по оригинална японска технология, под запазената търговска марка „Ферми БИО УЕЙ” е следващата непосредствена цел, а именно:

ДА СТАНЕМ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА БИО-ГЪБИ ШИЙТАКЕ, ОТГЛЕЖДАНИ ВЪРХУ ДЪБОВИ ТРУПИ, ПО ОРИГИНАЛНА ЯПОНСКА ТЕХНОЛОГИЯ, НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС!!!

 

ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС


 shiitake mushroomsshiitake mushrooms 

Отгледани върху дърво, шийтаке се отличават с високо качество и превъзходен вкус. Постигаме този резултат с безкомпромисно изпълнение на двете най-важни условия: качествени изходни суровини и точно спазване на технологичния процес. Изборът на подходяща дървесина е първата стъпка и основна предпоставка за успешното култивиране. Втората и може би най-важната е снабдяването с качествен мицел. 

 

Отворите в пъновете се правят по определена схема със специализиран за целта уред, извършва се заразяването, след което се покриват с тапи, за да се запази влажността и да се предотврати появата на странична микрофлора. Гъбата Шийтаке е готова да плододава след продължително хладно и влажно време, което може да се предизвика и изкуствено.